"Moja zvedavosť týkajúca sa jedla a výživy sa prvýkrát
objavila v roku 2011," pri zdravotných problémoch. "Moja práca
epidemiológa spočívala v sledovaní zdravotného stavu populácie, no až
obavy o vlastné zdravie ma podnietili k tomu, aby som o ňom začal
uvažovať z individuálnej perspektívy."
"Táto kniha je príručkou o jedle a výžive. Poviem
Vám, čo by ste mali vedieť o jedle... a ukážem Vám, ako sa
zorientovať v množstve informácií... aby ste mohli robiť dobré rozhodnutia
o tom, čo zjete..."
"Stratili sme vrodený vzťah k hľadaniu potravy,
pestovaniu a príprave jedál pre zdravie a duševnú pohodu. Mali by sme
sa preto viac zamerať na jedlo, ako spôsob prevencie. Celé stáročia vieme, že
jedlo a zdravie sú vzájomne prepojené..."
"Tejto knihe som dal názov Jedlom k lepšiemu životu,
lebo sa naň chcem pozerať inak ako len na nástroj na chudnutie či priberanie a začať
ho vnímať v oveľa širšej perspektíve, v rámci individuálneho zdravia,
zdravia našej spoločnosti a v neposlednom rade aj planéty..."
"Všetci si čoraz viac uvedomujeme vplyv nášho výberu
potravín na klimatické zmeny, znečistenie a stratu biodiverzity..."
"Verím, že Vám pomôžem nazrieť za hranice potravinových
štítkov, mediálnych tvrdení o zázračných produktoch a zavádzajúcich kategorizácií..."
Jedlo je našim najlepším spojencom pri udržiavaní dobrého
zdravia, ale otázka, čo naozaj jesť, je mimoriadne komplikovaná. Tim Spector
nás povzbudzuje k tomu, aby sme sa rozhodli pre individuálny prístup a zvážili,
čo je dobré pre nás.
V tejto knihe autor čerpá z vedeckých poznatkov a spolu
s osobnými skúsenosťami prináša komplexného sprievodcu o tom, čo by
sme o jedle mali vedieť. V knihe sa pritom venuje všetkým aspektom,
od rôznych mýtov, cez praktické rady, až po informácie o záťaži pre
životné prostredie. Voľbou potravín máte dosah nielen na svoje zdravie, ale aj
životné prostredie!
Kniha sa skladá z troch kapitol. Prvá hovorí všetko
podstatné o výbere, skladovaní a spracovaní potravín, vrátane ich
vplyvu na imunitný systém. V druhej kapitole sa podrobne venuje
jednotlivým potravinám. A tretia kapitola prináša množstvo tabuliek, schém
a usmernení.
Tim Spector je profesorom genetickej epidemiológie na King´s
College. Je odborníkom na oblasť personalizovanej medicíny a črevného mikrobiómu.
Za svoju prácu získal množstvo ocenení.
Rok vydania: 2024, počet strán: 624, N Press