Ultrazpracovaní lidé

Novinka

V priebehu ľudských dejín sa naše telo adaptovalo na jedálniček, ktorý sa neustále rozširuje. Lenže posledných 150 rokov sa naše spracované jedlo prestalo podobať na jedlo. Začali sme jesť substancie zložené z nových molekúl. Ide o substancie, ktoré už nemôžeme nazvať stravou. V stále väčšej miere získavame energiu z modifikovaných škrobov, invertných cukrov, hydrolyzovaných bielkovinových izolátiv a semenných olejov, ktoré sa niekde rafinovali, vybielili, dezodorizovali, hydrogenovali a interesterifikovali. A z týchto látok sa potom kompletizujú rozličné zmesy, ktoré tiež naše telo nepozná: syntetické emulgátory, nízkokalorické sladidlá, stabilizátori, zvlhčovadlá, aromatické látky, farbivá, stabilizátori farieb, okysličovadlá, spevňujúce látky, kypridlá a anti-kypridlá.

Vedecká definícia ultra spracovaných potravín je dlhá, môžeme ju však skrátiť do podoby - ak je to zabalené v plášte a obsahuje to aspoň jednu látku, ktorú by ste v domácnosti nenašli…

Pre ultra spracované potraviny sa používa skrátka UPF.

Keď sa povie priemyselné spracovanie potravín, väčšina z nás si predstaví procesy ako smaženie, zmena veľkosti a formy, zmena štruktúry a chuti, odšťavovanie a podobne. Keďže ide o “obchod”, tak je s ním spojený aj marketing, lobovanie, či falšované výskumy.

Ultra spracované potraviny sú škodlivé pre zdravie. Zvyšujú riziko rakoviny, metabolických ochorení a duševných chorôb. Ale majú aj spoločenské dopady, či dopady pre ekológiu…

Ultra spracované potraviny zvyšujú riziko zlyhania srdca, mŕtvice, ale aj predčasnej smrti. Spájajú sa s vyšším rizikom demencie a zápalových črevných ochorení.

V mnohých krajinách ultrazpracované potraviny tvoria v ponuke už 60 %. Nie je ľahké sa im vyhnúť.

Problém ultra spracovaných potravín nie je spojený len z pľundrovaním obsahu potravín a s ich spracovaním za pridania umelých látok. Ale tiež so závislosťou, ktorá na nich získava.

Kniha ponúka päť tematických častí. Dozviete sa všetko podstatné o ultra spracovaných potravinách - od ich výroby, až po dopady na ľudské zdravie. A čo s tým. V neposlednom rade, ako zmeniť svoj jedálniček a ktoré potraviny nekupovať…

Chris van Tulleken pracuje ako lekár, vedec a popularizátor medicíny. Lekársky titul a doktorát získal na Oxford. Pôsobí na University College London. A moderuje relácie o zdraví v BBC. Žije vo Veľkej Británií.

Rok vydania: 2024, počet strán: 408, Jan Melvil publishing

16,49 €
nezahŕňa cenu dopravy